Vizitka podjetja

RAGOR - Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spodnji Plavž 24e, 4270 Jesenice

Tel: 04 / 581 34 00
Fax: 04 / 581 34 11
E- pošta:
info@ragor.si

FB
: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spletna stra
n: www.ragor.si

Bilten Moj spletni priročnik

S klikom na povezavo se lahko prijavite na brezplačen bilten -Moj spletni priročnik.


Prijava

AlpFoodway - REZULTATI ANKETE

13. december 2017 do 31. december 2017

ALI STE VEDELI?

Nekaj ugotovitev iz naše ankete o prehranski dediščini na Gorenjskem (št. anketirancev: 322):

 

  • 91 % vprašanih doma še vedno pripravlja in uživa tradicionalne gorenjske jedi. 
    Najpogostejše so: žganci, potica, štruklji, krvavice in zelje.

  • Glavna razloga, da tradicionalnih jedi Gorenjci ne pripravljamo pogosteje sta, da uživanje teh 
    ni prilagojeno današnjim prehranjevalnim navadam ali pa je njihova priprava preveč 
    dolgotrajna.

  • Gorenjci v gostiščih radi naročimo tradicionalne jedi a menimo, da bi bila njihova vključenost v 
    ponudbi gorenjskih gostiln lahko boljša.

  • Prvih 5 jedi, ki jih prepoznavamo kot tipično gorenjske so potica, žganci, kranjska klobasa, štruklji in zaseka.

  • Najbolj značilne prakse in tehnike, povezane s prehransko dediščino na Gorenjskem so predelava sadja, pridelava medu in drugih čebelarskih izdelkov, planinska predelava mleka in priprava prazničnih jedi.

  • Ob izrazu kulturna dediščina največ vprašanih pomisli najprej na stavbno dediščino, ob izrazu 
    nesnovna kulturna dediščina pa na ljudske pesmi in plese. 


« nazaj na seznam